Avancerade industritextilier

Textil i allmänhet, och filt i synnerhet, är framtidens konstruktionsmaterial. Materialet är unikt flexibelt och kan användas överallt - från bullerdämpande skärmar, väggpaneler och möbler till avancerade maskinkomponenter.

Inredare och möbeldesigners älskar de möjligheter som vår formpressningsteknik ger. Många produkter har också belönats och blivit stora framgångar.Maskinkomponenter

Låg vikt, obegränsad formbarhet, kemisk resistens, temperaturtålighet, hög hållfasthet – listan över textilmaterialens egenskaper och fördelar är hur lång som helst. Det innebär att textil i många sammanhang är ett seriöst alternativ till material som plast, metall, gummi mm. Och vi vet vad en konstruktör kräver.

Inredning

Att kunna variera form och färg inom vida gränser är en av de största fördelarna med textil. En rad namnkunniga designers, inredare och tillverkare av kontorsmöbler har redan upptäckt att textil skapar sköna miljöer med naturlig känsla. När form och färg kombineras med materialets förmåga att dämpa buller kan resultatet bli nytänkande och flerfunktionella inredningskomponenter. Allt från avancerade formpressade skärmar med valfri design och storlek, till tysta golv och smarta akustikpaneler.

Avskrapning och tork

Slitstyrka och hög värmetålighet gör att filt fungerar perfekt som "bromskudde" när materialflödet i en produktionskedja behöver hejdas. Vid kallvalsning av plåt, tråddragning och plåtklippning används våra produkter även som avtorkare. Sak samma när högkvalitativa rör ska rengöras under produktionsprocessen. I pappersbruken används speciellt utformade filtprodukter som avstrykare. Kraven är samma som vid polering, dvs att materialet måste vara extremt jämnt och absolut fritt från främmande partiklar.

Möbler och möbeldetaljer

Formpressad filt är perfekt för tillverkning av möbler och möbelkomponenter. Den fria formen, textilkänslan och de intressanta egenskaperna gör att välkända designer hittat till Nordifa. Produkterna kan självklart kombineras med väv eller trikå samt lamineras med andra material. Användningsområdena är många; från bullerabsorbenter och lampskärmar till lådinredningar med textilkänsla. Kombinationen av material och tillverkningsteknik ger stolar och pallar en helt egen karaktär.

Transport

Textila transportband klarar höga temperaturer, är skonsamma mot det som transporteras och motstår aggressiva kemikalier. Du hittar våra band i alla tänkbara produktionsprocesser; från pappers-, plast- och träindustri till livsmedel och kemisk industri. Fluidisering är en teknik för pulvertransport som innebär att pulver transporteras på en luftkudde. Vår fluidiseringsduk har en luftgenomsläpplighet som är noga avpassad till pulver, maskinkonstruktion och kompressor.

Avskärmning och skydd

På arbetsplatser och överallt i samhället finns behov av att separera och skydda verksamheter från varandra. Textila produkter är ofta en bra och enkel lösning. Det kan t.ex handla om skärmar för kontor som gör det möjligt att tala i telefon och använda maskiner utan att störa arbetskamraterna, som insynsskydd samt som skydd mot stänk, sol och oönskade ljud. Liknande behov finns i maskiner, apparater och fordon.

Fördelning och filtrering

Filtmaterial är mjukt, och kan därför med fördel användas för att fördela tryck. Ett område där god tryckfördelning kombineras med temperaturtålighet och motståndskraft mot hydrolys är mangelfilt för tvätteriindustrin. Vårt sortiment innehåller produktvarianter för både äldre och nyare manglar, samt alla tillbehör. Textil ger även fördelar som diffusorer i ventilationssystem genom att textilmaterialet tillför en extra luftreningsfunktion. Förmågan att fördela luft och vätskor utnyttjas även vid bevattning.

Fordon

Inredningar till alla slags fordon kan med fördel tillverkas av formpressat textilmaterial som är självbärande, slitstarkt och kan återvinnas. Den höga måttnoggrannheten gör formpressad filt lämpad för storskalig fordonsproduktion, samtidigt som produkten uppfyller höga miljökrav, såväl i materialval som tillverkningsprocess. Vi vet vad branschens krav innebär för kvalitet och leveranssäkerhet. Våra produkter finns i både svenska och tyska kvalitetsbilar, som innertak i traktorer mm. Givetvis kan vi också utveckla och tillverka produkter för speciella ändamål, t ex militärfordon.

To Top